Zicht op Water

Kaartjes voor de film 'Zicht op water' kunt u vanaf 25 september bestellen bij het Thaliatheater voor 6 november, tel. 0255 514 217, www.thaliatheater.nl

Voor de voorstellingen in het Witte Theater op 7 november (20.00) en 19 november (14.00) kunt u kaartjes bestellen via tel. 0255 - 521 972 of www.wittetheater.nl

Prikbord

Over deze pagina...

Dit digitale "prikbord" biedt ruimte voor aankondigingen van en nieuwtjes over boeken en andere publicaties, tentoonstellingen, voorstellingen, excursies, evenementen, vondsten en andere zaken die te maken hebben met de geschiedenis van Velsen. De berichten kunnen zowel vanuit de Historische Kring Velsen als van buiten de kring komen, en worden opgesteld op basis van krantenberichten, nieuwsbrieven en mailings. Ook u kunt uw bericht aanleveren via de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


De webmaster mag aangeleverde berichten zonder opgave van redenen weigeren (bijvoorbeeld in het geval van commerciële of kwetsende inhoud) of tekstueel redigeren. Over het wel of niet plaatsen van een bericht en de vorm wordt in principe niet gecorrespondeerd. Bij een geplaatst bericht zal altijd de bron vermeld worden. Geplaatste berichten worden stilzwijgend verwijderd zodra ze niet meer van belang zijn. Voor het plaatsen van vragen op de website verwijzen we u naar de "Gevraagd en gezocht" rubriek op deze website.

De Historische Kring Velsen en de webmaster zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van en onjuistheden in berichten op deze pagina en de gevolgen daarvan.


 

 

Foto's Monumentenzorg Velsen digitaal beschikbaar bij het NHA

Sinds kort zijn 1.600 foto's van Monumentenzorg Gemeente Velsen online te bekijken via de Beeldbank van het Noord-Hollands Archief. De foto's zijn toegankelijk op straat, plaats, objectnaam en datering. Deze foto's dateren uit de periode 1985-1995. Het betreft foto's die zijn gemaakt tijdens de inventarisatie ter voorbereiding van de Gemeentelijke Monumentenlijst, nadat al eerder de lijst met rijksmonumenten was vastgesteld. Men vindt de 1.600 foto's via de website : www.noord-hollandsarchief.nl
Bron: Velisena Loopmare, maart 2012 (1-3-2012)


1851 Bik en Arnold Dubbel

Bik & Arnold DubbelBreesaap tripelDe heren Bik en Arnold komen we in de geschiedenis van Velsen tegen als onder andere de eigenaren van de duinvallei de Breesaap en de grondleggers van IJmuiden. Waren zij al naamgever van de Bik en Arnoldkade, sinds kort geven zij hun naam ook aan een speciaal bier, genaamd 1851 Bik en Arnold Dubbel. Dit bier is het tweede speciaal voor Slijterij en Wijnhuis Zeewijck gebrouwen bier. In 2010 werden de lokale bierliefhebbers al verrast met 1865 Breesaap Tripel
Bron: De Jutter (26 januari 2012)


Ziekenzorg te Velsen?

Henk Palm, samensteller van diverse uitgaven over voetbalverenigingen in Velsen en in 2010 een uitgave over de De lange Armen van IJmuiden, komt nu met een nieuw door hem samengesteld boek getiteld Ziekenzorg te Velsen?. Dit boek bevat herinneringen aan de Tuchtschool, het Antoniusziekenhuis, en het Zeewegziekenhuis (later Kennemer Gasthuis, locatie Zeeweg). 
Bron: Ziekenzorg te Velsen? (25 januari 2012)


Weekblad Huis aan Huis digitaal beschikbaar

In het Noord-Hollands Archief zijn sinds kort oudere uitgaven van het blad Huis aan Huis digitaal te bekijken. De gedigitaliseerde verzameling bestaat uit uitgaven van 28 december 1934 t/m 29 augustus 1941 (verschenen als Huis aan Huis - weekblad voor Santpoort-Dorp, Santpoort-Station, Rozenstein en Driehuis) en 30 maart 1951 t/m 30 december 1960 (verschenen als Huis aan Huis - Santpoorts Weekblad). De scans van uitgaven van voor 1942 zijn via internet toegankelijk bij het Noord-Hollands Archief (NHA). Scans van kranten van na 1942 zijn in verband met auteursrechten in te zien in de studiezalen van het NHA. 
Bron: Bibliotheek Velsen - Nieuwsbrief januari 2012 (1-1-2012)


 

Oer-IJ Expeditie: verrassende ontdekkingswandeltocht

 

Op Hemelvaartsdag, dit jaar op donderdag 25 mei, vindt voor de eerste keer de Oer-IJ Expeditie plaats. Dit nieuwe wandelevenement van Le Champion leidt dwars door het groene buitengebied van Castricum. Wandelaars kunnen kiezen uit maar liefst vier verschillende routes van 9, 15, 20 en 25 km. Stichting Oer-IJ, partner van het evenement, zorgt onderweg voor een optimale beleving van het landschap.

De Oer-IJ Expeditie is een echte ontdekkingswandeltocht door een ‘bijna’ vergeten gebied. Er wordt gestart bij het Huis van Hilde in Castricum en van daaruit trekken de wandelaars door het land van Hilde het Oer-IJ gebied in. Door dit weidse groene landschap stroomde tot het begin van de jaartelling een zijarm van de Rijn.Via verschillende routes wordt kennis gemaakt met het verleden door op een leuke, verassende en soms ludieke manier aan dat verleden te worden herinnerd. Ook zijn er op de routes sfeervolle verzorgingsposten waar de wandelaars tussendoor kunnen uitrusten.

Er is onderweg niet alleen aandacht voor de natuur. Het verleden heeft bijzondere sporen nagelaten. De wandelaars van de Oer-IJ Expeditie worden hier op gewezen en zullen voortaan met andere ogen naar dit verrassende landschap kijken.

Goede doel: Stichting Oer-IJ
Het Goede Doel van het evenement is Stichting Oer-IJ. Zij zetten zich in voor het behoud en verantwoord beheer van dit bijzondere en kwetsbare gebied. Bij de inschrijving kunnen deelnemers dit gebied steunen door een bijdrage te doen.

Inschrijving
Vanaf woensdag 1 maart gaat de inschrijving open. Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.oerijexpeditie.nl.


 

Monumenten van IJmuiden

Van het lid van de HKV (Marcel Mulder) is onlangs het volgende boek uitgekomen.

"Monumenten van IJmuiden"

 Het boek, van de hand van Marcel Muldergeeft inzicht in de rijks-, gemeentelijke en provinciale monumenten in IJmuiden.

De prachtige foto’s zijn van Marcel Mulder en de teksten zijn van Marcel Mulder en Gerard Lemmens.

Ook dit boek is gemaakt bij drukkerij Van Rixel en is te koop bij The Read Shop, Marktplein te IJmuiden.

Monumenten van IJmuiden