Weekblad Huis aan Huis digitaal beschikbaar.

In het Noord-Hollands Archief zijn sinds kort oudere uitgaven van het blad Huis aan Huis digitaal te bekijken.

De gedigitaliseerde verzameling bestaat uit uitgaven van 28 december 1934 t/m 29 augustus 1941 (verschenen als Huis aan Huis - weekblad voor Santpoort-Dorp, Santpoort-Station, Rozenstein en Driehuis) en 30 maart 1951 t/m 30 december 1960 (verschenen als Huis aan Huis - Santpoorts Weekblad).

De scans van uitgaven van voor 1942 zijn via internet toegankelijk bij het Noord-Hollands Archief (NHA).

Scans van kranten van na 1942 zijn in verband met auteursrechten in te zien in de studiezalen van het NHA. 
Bron: Bibliotheek Velsen - Nieuwsbrief januari 2012 (1-1-2012)

Beleef Oud IJmuiden

Verhalenwandeling door Oud IJmuiden

De wandelroute 'Ontdek Oud-IJmuiden' is onderdeel van het verhalenproject Beleef Oud-IJmuiden: www.beleefoudijmuiden.nl. Dit project verzamelt verhalen over de geschiedenis van Oud-IJmuiden vanaf de aanleg van het Noordzeekanaal in 1876 tot heden. De verhalen zijn vastgelegd in het boek "Beleef Oud-IJmuiden". Opdrachtgever is de Stichting Verhalen Verbinden: www.stichtingverhalenverbinden.nl.

De route is 5,5 kilometer lang, duurt ongeveer 2 uur en de routebeschrijving is voor €1,50 verkrijgbaar via www.ontdekoudijmuiden.nl of download de route in de gratis AbelLife app via de Appstore van Apple of Google. In de app kiest en koopt u de route "IJmuiden-Ontdek Oud-IJmuiden". 

Huis van Hilde viert verjaardag met Vikingenspektakel

Op zondag 22 oktober 2017 viert Hilde voor de tweede keer haar verjaardag. Dit jaar is er een Vikingenspektakel in en voor Huis van Hilde. Op de historische markt stallen Vikingen hun waar uit en demonstreren ze ambachten zoals smeden, tin gieten en spinnen. Bezoekers wanen zich in de vroege middeleeuwen en leren o.a. vuur maken, armbandjes weven of vechten als een Viking. Er zijn voorstellingen en er klinkt muziek. In de tentoonstelling ‘Van Viking tot Graaf van Holland’ zijn de onlangs in Bakkum opgegraven munten te zien, het bewijs van de aanwezigheid van Vikingen in de regio. En wie jarig is trakteert; Hilde zorgt voor taart en een cadeautje.

Het is dit jaar eigenlijk dubbel feest voor Huis van Hilde in Castricum. Werd in augustus de 100.000ste bezoeker ontvangen in het archeologiecentrum, in het najaar wordt traditiegetrouw Hildes Verjaardag gevierd. Dat gebeurt dit jaar met een Vikingenspektakel in en rond het gebouw. Jaap Bond, gedeputeerde Economische Zaken en Sponsoring van de provincie Noord-Holland, zal om 11.00 uur het startsein geven voor het publieksspektakel. En dan is het aan de Vikingen om een dag lang het plein over te nemen. Ze verhandelen hun koopwaar en demonstreren ambachten zoals smeden, tin gieten, spinnen, vilten en leer bewerken. Bezoekers kunnen van alles uitproberen en kinderen kunnen leren vechten als een Viking, vinger weven of vuur maken. Er zijn voorstellingen, verteltheater en muziek, en op het terras zijn middeleeuwse happen verkrijgbaar. Natuurlijk is er taart, en kinderen krijgen een cadeautje (zolang de voorraad strekt). De provincie Noord-Holland is hoofdsponsor van het festival, de gemeente Castricum draagt bij aan het evenement.

Herfstvakantie feestweek

In de herfstvakantie (21 t/m 29 oktober) gaat het feest gewoon door. Er is poppentheater over kleine Hilde en de Viking, er zijn workshops Vikinghelm knutselen, en kinderen kunnen in de ArcheoHotspot als archeoloog aan de slag. Ook staan rondleidingen, speurtochten, ArcheoGames en een ArcheoBelevenis op het programma. Veel activiteiten zijn gratis na entree.

Nieuwe tentoonstelling

Waren de Vikingen eigenlijk ooit in Noord-Holland? In de tentoonstelling ‘Van Viking tot Graaf van Holland’ vind je het antwoord. In de 9e eeuw was het Hollands kustgebied uitgeleend aan Vikinghoofdmannen. Een lokale edelman vermoordde samen met zijn mannen de laatste Viking en werd de nieuwe baas van het kustgebied: de eerste van een lange reeks Hollandse graven! De tentoonstelling belicht de tijd van de Graven van Holland, met onder meer archeologische vondsten en video’s over de belangrijkste figuren uit deze periode. De munten die eerder dit jaar in Bakkum werden opgegraven, zijn het eerste tastbare bewijs voor de aanwezigheid van Vikingen in deze regio. Ze zijn nu voor het eerst voor publiek te zien.


  • Opening Vikingenspektakel 22 oktober door gedeputeerde Jaap Bond, 11.00 uur.
  • Vikingenspektakel, 22 oktober 11.00 t/m 17.00 uur.
  • Herfstvakantieactiviteiten, 21 t/m 29 oktober
  • Van Viking tot Graaf van Holland, 22 oktober 2017 t/m 11 februari 2018

Informatie: Birre Yazar-Walvis, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. o6 54 38 37 36 of Martine Hartog, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 06 481 39 088

Geopend: di t/m vrij 9-17 uur; za en zo 11-17 uur, in de vakanties ook op maandag.

Entreeprijs 22 oktober: volw. € 5, kinderen (5 t/m 17 jaar) € 2. Kortingen (zoals 65+, vouchers en vrijkaarten) zijn op deze dag niet geldig.

Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA Castricum; www.huisvanhilde.nl

Plaatsing  ‘Stolpersteine’ bij voormalig Huize Dina.

Op Zondag 7 Oktober 2018 om 10:00 uur zijn 15 Stolpersteine geplaatst bij voormalig ‘Huize Dina’, ter nagedachtenis van de meisjes die er rond 1942 hebben gewoond, bij te wonen.

In 1930 werd aan de Duinlustparkweg 60 in Santpoort, Huize Dina, gesticht door de ʻVereeniging tot Bescherming van Joodsche Meisjesʼ, geopend. Huize Dina bood een thuis aan Joodse werkende meisjes die door omstandigheden, niet meer thuis konden wonen.

In 1942 wonen er 15 meisjes tussen de 14 en 20 jaar. De directrice van Huize Dina, Harriët Martha Prins, waakt over de meisjes maar kan niet voorkomen dat eind 1941/begin 1942 alle meisjes via doorgangskamp Westerbork worden gedeporteerd en vermoord in Sobibor of Auschwitz.

Mw. Prins, haar zoon Ralph overleven de oorlog.

De Historische Kring Velsen heeft zich ingezet voor de plaatsing van 15 Stolpersteine. Dankzij  sponsoring kan er voor elk van de meisjes een Stolperstein worden geplaatst in het trottoir voor het voormalig Huize Dina. De Stolpersteine bestaan uit een messing plaatje met de naam, geboorte- en sterfdatum van de meisjes. Ze worden geplaatst door Gunther Demnig, de initiatiefnemer van het Stolpersteine-project.

De plaatsing van de Stolpersteine is onderdeel van een herinneringsproject dat een breder onderzoek naar de geschiedenis van de Joodse inwoners van Velsen omvat.

Uitgeverij Noord-Holland is voornemens de resultaten van dit onderzoek te publiceren in een boek dat omstreeks mei 2020 zou moeten verschijnen.


Plaatsing StolpersteinenPlaatsing StolpersteinenPlaatsing Stolpersteinen


De volgende dag stond het volgende verslag in de IJmuider Courant.