Een wasprogramma van een week.

In deze lezing isl de geschiedenis van Midden Kennemerland (Overveen, Bloemendaal, Santpoort/Velsen) in de periode van 1500 – 1960 worden behandeld. Rond 1500 was het gebied rond Haarlem, waaronder Heemstede, Tetterode (Overveen), Aelbertsberg (Bloemendaal) en Velsen (waaronder Santpoort Dorp) al in een redelijke ontwikkeling.

In 1550 was er in de Haarlemse regio al sprake van een bloeiende handel in lijnwaad of laken (linnen). Het basisproduct werd in die tijd nog geïmporteerd en ter plaatse veredeld. Daartoe moest het van oorsprong grauwe lijnwaad ter plaatse behandeld worden door de lokale blekerijen. “Haarlemse Bleek”, of “Haarlems Laken” stond garant voor kwalitatief hoogwaardig linnen en genoot een uitstekende reputatie tot ver over onze landsgrenzen.

Rond 1660 kwamen met name Vlaamse wevers naar steden als Haarlem en Leiden en brachten zo ook de linnenindustrie naar onze regio. Het blekersambacht werd hier 250 jaar intensief beoefend. Ook komt de wasbleek ter sprake, zoals die tot rond 1940 nog beoefend werd. Toen had men thuis nog geen wasmachines met een wasprogramma van zeg anderhalf uur; het handambacht nam toen nog (tenminste) een hele week in beslag!

maandag 8 Oktober, 20:00 uur (Zaal open om 19:30 uur)

Koffie, thee en een drankje worden geschonken voor een bescheiden prijsje.

3 September : Lezing "Verborgen Verleden"

Wat je altijd al wilde weten over dit programma

Spreker Jan van Holsteyn, eindredacteur van het NTR televisieprogramma ‘Verborgen Verleden’, vertelt over de totstandkoming van dit programma.
Hij zal ingaan op vragen als:

• Hoe wordt een hoofdpersoon gekozen?
  • Waarom altijd een ‘Bekende Nederlander’?
  • Welk onderzoek ligt aan de basis van het programma?
  • Hoe wordt dit onderzoek omgezet in een televisieprogramma?
  • Welke factoren bepalen het succes van het programma?

Jan zal zijn praatje illustreren met fragmenten uit het programma en gaat graag in gesprek met de aanwezigen over andere vragen of opmerkingen.

Na de pauze krijgt het publiek een sneak preview van een aflevering van Verborgen verleden die nog niet op tv is uitgezonden of een herhaling van een eerder uitgezonden aflevering.

De lezing is zoals gewoonlijk in woonzorgcentrum De Hofstede, Aletta Jacobsstraat, Velserbroek

Zoals jullie van ons gewend zijn is deze lezing gratis toegankelijk voor leden en niet-leden betalen slechts €2,50.

Mis deze unieke bijeenkomst niet en neem gezellig iemand mee.

De inloop is vanaf 19:30u.

De Man van Velsen: nieuwe kennis, nieuwe conclusies?

De Man van Velsen

foto Hazenberg Archeologie

Lezing en openbaar debat tussen archeologen en publiek op woensdag 15 maart

Nieuw natuurwetenschappelijk onderzoek naar het skelet van de ‘Man van Velsen’, opgegraven in 1977 bij aanleg van de Wijkertunnel, leverde spectaculaire nieuwe kennis op. Wat weten de archeologen nu meer? Zijn er nieuwe conclusies te trekken? Tijdens een lezing met aansluitend een debat tussen de archeologen wordt de nieuwe kennis gepresenteerd en bediscussieerd. Inbreng van publiek is zeer welkom.

Een grote kerel, in een waterput gekieperd of netjes begraven, bewapend met een dolk, afgedekt met een lading stenen. Zo werd een Romeinse soldaat ontdekt en opgegraven in het Fort Velsen. Deze ‘Man van Velsen’ spreekt al decennia tot de verbeelding. Wie was hij eigenlijk en waar kwam hij vandaan? Was hij een Fries in dienst van de Romeinen, zoals veel stamgenoten onder Romeinse wapenen waren. Of was hij met de troepen van veldheer Germanicus Julius Caesar in de eerste eeuw na Chr. meegetrokken vanaf het Italische schiereiland, misschien wel uit het verre Rome? Tijdens een openbare discussie door de betrokken archeologen worden de feiten en theorieën gepresenteerd en bediscussieerd.

Presentaties door:
- Tom Hazenberg, samensteller van de tentoonstelling Romeinse  Kust
-
Arjen Bosman, (Military Legacy), auteur Rome aan de Noordzee, Burgers en barbaren te Velsen
- Maja D’Hollosy (Skullpting), reconstrueerde het hoofd van de Man van Velsen
- Jessica Palmer (Universiteit Leiden), isotopen onderzoek en fysische antropologie

Tentoonstelling Romeinse kust
In deze tentoonstelling spelen de opgravingen van de Romeinse forten van Velsen een belangrijke rol. Castellum Flevum, in het Latijn, was een van de militaire uitvalsbases voor de verovering van de Germaans-Friese Noordzeekust. De expositie belicht het leven langs die kust 2000 jaar geleden; een virtuele wandeling van Texel tot Zeeland rond 200 na Christus. Tot 31 maart in Huis van Hilde; meer informatie op www.romeinsekust.nl

Informatie 15 maart 2017

• Locatie Huis van Hilde, aanvang 20.15 uur (zaal open vanaf 19.30 uur), einde 22.00 uur
  • Kosten € 7,50 euro per lezing, inclusief koffie in de pauze

Rome aan de Noordzee

Arjen Bosman gaf naar aanleiding van zijn boek “Rome aan de Noordzee, burgers en barbaren te Velsen”  zijn visie over waarom de Romeinen in Velsen hebben gebivakkeerd.

maandag 13 Maart 2017, 20:00 uur (Zaal open om 19:30 uur)

Koffie, thee en een drankje worden geschonken voor een bescheiden prijsje.

Het was wederom een geslaagde avond !

De aanwezigen waren lovend over de vele, ook nieuwe, informatie die hij op zeer levendige wijze presenteerde.

Er waren 38 HKV-leden en 12 gasten aanwezig.

Postkantoren en Poststempels

Eef Limmen vertelde ons alles over de historie van alle Velsense postkantoren en tevens uitleg over het gebruik van poststempels.

Men was verbaasd hoeveel er over deze zaken te vertellen was, en waartoe het verzamelen van postzegels toe kan leiden.

maandag 13 februari 2017, 20:00 uur (Zaal open om 19:30 uur)

Koffie, thee en een drankje worden geschonken voor een bescheiden prijsje.

Het was een zeer geslaagde avond.

Er waren 42 leden en we mochten 16 bezoekers en een journalist van het weekblad Santpoort, IJmuiden etc. verwelkomen.

Dat de lezing tot 23:00 uur duurde, gaf wel aan dat er heel veel te vertellen is over dit onderwerp.