Excursie Provinciaal Depot voor Archeologie

Donderdag 18 oktober 2018 14:00 - 17:00

De heer Martin Veen ontvangt ons om 14.00 uur in het depot en leidt ons rond. De duur van de rondleiding hangt mede af van de interesse en de vragen van ons als bezoeker.

Omdat we toegang via de balie van het Huis van Hilde krijgen, kunnen we na afloop nog tot 17.00 uur genieten van de expositie(s) van het Huis van Hilde.

Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen aan deze excursie. Deelname geschiedt op volgorde van aanmelding, en vol=vol. Aanmelden s.v.p. via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 023-8882773.

Kosten voor deelname zijn € 5,00 per persoon, s.v.p. voor aanvang van de excursie contant en gepast te voldoen.

We kunnen proberen om met4 of 5 auto’s gezamenlijk te reizen. U kunt ook met de trein vanaf station Santpoort-Noord of Driehuis.

Enkele reis kost dan respectievelijk € 3,70 of € 3,50

 

Het depot is gelegen achter het NS station van Castricum (Westerplein 6) en vormt een (niet openbaar toegankelijk) onderdeel van het Huis van Hilde.

Excursie Bavo kathedraal & kathedraal Museum

Zaterdag 13 mei 2017

Excursie o.l.v. een gids naar de pas gerestaureerde Kathedrale Basiliek St. Bavo te Haarlem, inclusief bezoek aan het Kathedrale Museum.

Kosten per deelnemer € 5,00 inclusief een kopje koffie of thee (s.v.p. vóór aanvang te voldoen).

Aanvang 13.00 uur.

Gelieve ca. 15 minuten van te voren verzamelen op het Bisschop Bottemanneplein (=achterzijde van de kathedraal).

Aanmelden voor deelname s.v.p. vóór 5 mei 2017 op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 Aan deze succesvolle excursie deden 28 personen mee.

Bijzonder was het concert, dat om 15:00 uur begon door The Choir of Saint George Chapel Windsor Castle uit de UK.

1 oktober 2016 Wandelexcursie Oud IJmuiden

Deze wandelexcursie voor HKV leden door Oud IJmuiden werd deels gehouden via de twee wandelrondjes die de jeugd vroeger liep in Oud IJmuiden via het Bierrondje en het Kwattarondje.

Tijdens de excursie werd verteld over de geschiedenis van Oud IJmuiden, de culturele activiteiten en feesten  in vroeger dagen, over een aantal oude panden en de Breesaap. De Breesaap was een landbouwbouw vlakte in de duinen, op en deel hiervan  is Oud IJmuiden gebouwd.  De verhalen worden ondersteund met oude afbeeldingen zodat de deelnemers een goede indruk krijgen hoe het vroeger was. De excursie werd gegeven door HKV lid Jan Morren, amateur historicus en archeoloog.

De excursie startte om 14.00 uur (verzamelen om 13.45 uur!) bij Café Kamperduin op de hoek van de Bik en Arnoldkade en de Frogerstraat. De excursie duurde ongeveer 1,5 uur en werd afgesloten met een drankje in Café Kamperduin. Er namen 15 personen aan de excursie deel.

Voor deelnemers die nog niet in bezit waren van jaarboek VELISENA 10/2001, met daarin het stuk “Onderzoek naar de herkomst van de naam Café Kamperduin te IJmuiden”, geschreven door Hans Steeman was er de mogelijkheid dit boek aan te schaffen voor € 2,00.

De kosten voor deelname was € 4,50 (inclusief afsluitend drankje) per persoon, direct vóór deelname contant te voldoen.

Aanmelden voor deze excursie via:ledenadministratie@historischekringvelsen.nl of telefonisch op   023-8882773


Kortom 15 deelnemers waren precies om 14.00 uur op de hoek bij Café Kamperduin aan de excursie begonnen. Doordat er weinig wind stond en ook niet al te veel omgevingslawaai was, konden we Jan Morren goed volgen. Op vele punten werd halt gehouden en gaf Jan op zijn kenmerkende wijze tekst en uitleg. Hij ondersteunde zijn woorden met het laten zien van foto’s.

Er konden ook volop vragen gesteld worden, en er werden ook diverse aanvullingen door de deelnemers verteld. Twee of drie van hen bleken in Oud IJmuiden geboren te zijn!

De wandeling duurde precies 1,5 uur en dat bleek net een mooie tijdsduur.

Op het Thaliaplein werd afgesloten. Ik heb Jan namens HKV en de deelnemers op de gebruikelijke wijze bedankt. Ik heb nog gewezen op de databank van het NH archief waar vele foto’s uit Oud IJmuiden te zien zijn, de DVD van Ed Steenkiste “Groeten uit IJmuiden (55 minuten ansichtkaarten van Oud IJmuiden) die waarschijnlijk nog gewoon te koop is bij de souvenirshop op de Kennemer Boulevard, en om de sfeer van weleer te proeven op de roman “De onweerstaanbare Bastaard” van Connie Braam.

Tot slot ging het gezelschap naar Café Kamperduin voor het afsluitende drankje. Dat bleek een schot in de roos te zijn, want iedereen zal gezellig met elkaar te praten en gegevens uit te wisselen. Er werd een toost uitgebracht op een mooie toekomst voor HKV! We werden door de barmedewerkster ook nog vergast op een klein warm saucijzenbroodje.


Excursie naar twee kerken in Oud IJmuiden

Zaterdag 31 januari 2015

Nieuwe kerk IJmuiden Engelmundus kerk IJmuiden

Het programma van deze excursie was als volgt:

09.45 uur              : verzamelen bij gebouw De Rank, Wilhelminakade 265, IJmuiden.

10.00 – 10.45 uur  : rondleiding door Kor van der Duin – De Nieuwe Kerk.

10.45 – 11.15 uur : koffiepauze in De Rank en wandeling baar Engelmunduskerk,  Wilhelminakade, IJmuiden.

11.15 – 12.30 uur : rondleiding door Johannes van Riessen – Engelmunduskerk.

12.30 uur              : afsluiting excursie.

HKV leden konden zich tot 25.01.2015 aanmelden voor deelname aan deze excursie per e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op 0255-511709.

De kosten voor deelname: € 2,50 per persoon, bij aanvang te voldoen.

Indien noodzakelijk zal de groep gesplitst worden, en volgt de tweede groep het programma in omgekeerde volgorde.

Mocht één van de kerken onverhoopt niet beschikbaar zijn vanwege bijvoorbeeld een uitvaartdienst, dan worden deelnemers tijdig ingelicht over een alternatief tijdstip.

Hier volgt een verslag van deze excursie. 

Wandel excursie Geveltekens Haarlem

 

 

Eeuwenlang, tot 1795, hebben de inwoners van Haarlem het zonder huisnummers moeten stellen. De straten hadden al vroeg hun naam, maar huisnummers zijn pas in de tijd van Lodewijk Napoleon in Haarlem ingevoerd. Daarom had men bedacht elk huis een naam te geven. Meestal waren dat eenvoudige en doorgaans ook logische namen. Een smederij heette De Gekroonde Hamer en iemand uit Aken woonde in Het Wapen van Aken.

Om deze namen aan de voorbijganger kenbaar te maken werden zij op de voorgevel of op de deur geschilderd. Aangezien bijna niemand kon lezen, moest er een plaatje bij in de vorm van bijvoorbeeld  een muurschildering. Vooral ambachtslieden en winkeliers hadden de behoefte aan een meer opvallend adreskaartje. Zij maakten dan ook veelvuldig gebruik van uithangborden. Nog mooier was het de huisnaam een permanente plaats in de voorgevel te geven.

Vanaf de zestiende eeuw ging men dan ook over tot het maken van gevelstenen. In Haarlem werden vooral in het begin van de zeventiende eeuw veel gevelstenen aangebracht. Onder invloed van de toestromende Vlamingen en de tot grote hoogte gestegen welvaart van de Gouden Eeuw, werden vooral in het begin van de 17de eeuw veel huizen in snel tempo van een gevelsteen voorzien. Ook een grote stadsbrand heeft hier zijn bijdrage aan geleverd. Gedurende de hele 17de eeuw werden gevelstenen gemaakt en in de Haarlemse gevels geplaatst.


Zaterdag 25 oktober 2014

Excursie voor HKV leden langs gevelstenen in Haarlem, deze wandelexcursie werd verzorgd door Stichting Geveltekens-Vereniging Haerlem.

Verzamelen: 09.45 uur bij de Haarlemse Hoofdwacht, Grote Markt 17, Haarlem.

Start om 10.00 uur. De excursie zal ca. 2 uur duren en eindigt in de buurt van het Frans Hals Museum.

Kosten voor deelname aan deze excursie: Euro 3,00 per persoon.

Er kan een groep van 20 personen per wandeling mee. Bij grotere inschrijving wordt de groep gesplitst, of wordt op een later tijdstip een herhaling van deze excursie georganiseerd.

Aanmelden via het HKV secretariaat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of telefoon  06-14831644


 Voor een Verslag van deze excursie.